PvdA-GroenLinks over de begroting

Gepubliceerd op 25 oktober 2022 om 13:19

Op 8 november 2022 staat de begroting op de agenda van de Raad. Hier gaan we in gesprek over de plannen voor 2023 en de komende jaren. De inzet van PvdA-GroenLinks zal sociaal en duurzaam zijn. We richten ook veel aandacht op het centraal stellen van de inwoners. Op basis hiervan beoordelen we de begroting en de plannen van dit College en komen we zelf met voorstellen die uitgaan van kansen en mogelijkheden voor iedere inwoner van Twenterand, sociaal én duurzaam.

 

Om vertrouwen te winnen moeten we als overheid en als politiek veel meer luisteren en in gesprek gaan. We moeten veel meer gaan werken vanuit de bedoeling, in plaats vanuit systemen en regeltjes. De houding die het College wil aannemen bij een vraag van de inwoner is: ja, mits… Maar het is onduidelijk hoe dit vervolgens wordt ingevuld. Als de houding van het College gaat over het serieus nemen van de vragen van inwoners, hiernaar luisteren en proberen te zoeken naar mogelijkheden en oplossingen, dan steunen wij dat. Maar als deze houding betekent dat het moet voldoen aan regels en wetgeving, is het nog steeds de systeemwereld die leidend is. Dat lijkt ons dan weer niet de bedoeling. 

 

PvdA-GroenLinks legt dan ook de focus op de volgende zaken:

1. Het versterken van politiek bestuur en het herstel van vertrouwen. Het openbaar bestuur is er voor haar inwoners. Overheid en inwoners moeten niet tegenover elkaar staan, maar naast elkaar. De overheid is er vóór en ván de inwoners.

 

2. In Twenterand moet iedereen mee kunnen doen. In de kern gaat het hierbij om bestaanszekerheid, participatie en duurzaamheid. We moeten ons blijven inzetten voor een goed minimabeleid, schuldhulpverlening en het aanpakken van (energie)armoede. De gemeente moet meer doen om toegankelijkheid te bevorderen.

 

3. Prettig wonen in Twenterand. Kanaal Almelo-De Haandrik past hier goed bij. Inwoners voelen zich vermalen in de bureaucratie van de overheid. Er worden veel maatregelen, regels en regelingen bedacht en uitgevoerd die niet altijd werken voor de inwoners. De provincie en gemeenten moeten naast inwoners gaan staan en bewoners ondersteunen in wat ze echt nodig hebben, een veilige woning.  

 

4. Natuur en duurzaamheid voorop. Het duurzaamheidsfonds moet worden aangevuld, zodat inwoners hier weer een beroep op kunnen doen. De gemeente moet in gesprek blijven met inwoners m.b.t. zon- en windenergie. De Engbertsdijksvenen (Natura 2000) wordt behouden, beschermd en versterkt. Biodiversiteit wordt bevorderd en het gebruik van glyfosaat wordt verboden.

 

5. Verkeersveiligheid is een must. Twenterand moet goed bereikbaar blijven door middel van goed openbaar vervoer. Wandelen en fietsen zou gestimuleerd moeten worden. De middelen voor het aanpakken van de N36 moeten zo snel mogelijk worden ingezet om de N36 veiliger te maken. Hierbij moet de N341 door Kloosterhaar niet vergeten worden. Ook in Kloosterhaar wonen inwoners van Twenterand!

 

Alle plannen lezen? Check het documentje hieronder 👇

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.