Waterwinning Hammerflier

Gepubliceerd op 27 maart 2022 om 13:39

Vitens wil meer drinkwater gaan winnen in het waterwingebied Hammerflier, bij Den Ham. Het is de bedoeling om de waterwinning te verdrievoudigen. Maar nu al hebben omwonenden schade aan hun huizen. Dit zorgt voor een nog lagere grondwaterpeil, wat kan zorgen voor meer schade en verzakkingen. Ook zijn er twijfels over de gevolgen voor de natuur en het behalen van de natuurdoelen in het gebied.

 

PvdA-GroenLinks Twenterand, maar ook GroenLinks Overijssel zijn al langere tijd bezig met de waterwinning bij Hammerflier. Afgelopen vrijdag (25 maart 2022) zijn Douwe Bouma (fractie PvdA-GL Twenterand) en Lucas Brinkhuis (GroenLinks Overijssel) op werkbezoek geweest in het gebied. Hier hebben ze goede gesprekken gevoerd moet de bewoners. Zij hebben hun zorgen goed kunnen overbrengen. De twee passeerden ook nog de "Russenweg" en konden daarom ook meteen een statement maken over de oorlog in Oekraïne. 👇

PvdA-GroenLinks Twenterand had in oktober vorig jaar al vragen gesteld over de waterwinning bij de Hammerflier, zie het documentje hieronder. De volgende drie zaken moeten geregeld worden:

1. Vitens moet niet de mogelijkheid krijgen om nog meer water te winnen dan dat het nu al doet. Er is nu al schade aan huizen rondom het gebied en de impact is nu al groot, de waterwinning verdrievoudigen is onverantwoordelijk.

 

2. Er moet een onafhankelijk onderzoek komen over de gevolgen van de waterwinning in het gebied. Dus niet een onderzoek uitgevoerd door Vitens zelf!

 

3. Samen met de betreffende omwonenden moet er een schaderegeling worden ontwikkeld, zodat omwonenden niet met schade blijven zitten en hier helemaal zelf voor moeten opdraaien.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.